Bestanddelen van messing

Messing wordt ook wel eens geelkoper genoemd. Messing is een legering van vooral koper en zink. Andere stoffen die ook in messing aanwezig zijn, zijn tin, lood, nikkel, ijzer en aluminium, maar het aandeel hiervan zijn veel lager. Messing is makkelijk verkrijgbaar via een koper groothandel. Producten gemaakt van messing kunnen producten gemaakt van koper vervangen. Messing bestaat uit zink en zink is goedkoper dan koper. Dit zorgt ervoor dat er meer geld bespaard kan worden. Vooral voor grote bedrijven die veel koper producten inkopen is dit fijn. Verder heeft messing gunstige eigenschappen die ertoe leiden dat er vele toepassingen zijn voor messing.

Eigenschappen van de legering messing

De uiteindelijk eigenschap van messing wordt bepaald door de bestanddelen van messing. Dit is ook te zien bij koper groothandel. De bestanddelen hebben elk hun eigen eigenschappen. De eigenschappen van bestanddelen die een groot aandeel hebben, komen het meest tot uiting. Zo heeft zink een lagere smeltpunt, een lagere dichtheid, een lagere geleidingsvermogen van warmte en elektriciteit. Echter, het heeft wel een hogere hardheid dan de andere bestanddelen van messing. Afhankelijk van hoeveel de bestanddelen aanwezig zijn in verhouding met elkaar, verandert de kleur van messing. Dit geldt vooral voor zink. De kleur van messing kan variëren van geel, brons of een roze achtige kleur. De juwelier kan hier mooi gebruik van maken voor de sieraden.

Eigenschappen van messing veranderen

De eigenschappen van messing kunnen veranderd worden door de aandeel van de bestanddelen aan te passen. Aluminium maakt messing steviger en biedt meer bescherming tegen het roesten. Ook tin zorgt voor bescherming tegen roest. Dit komt doordat er dan een oxidelaag gevormd kan worden bovenop de materialen, die de materialen beschermen tegen roest. Dit kan ervoor zorgen dat de materialen duurzamer worden, omdat de producten langer te gebruiken zijn. Bij een juiste verhouding van combinaties van ijzer, aluminium, silicium en mangaan kan messing het vermogen hebben om weerstand te bieden tegen slijtage. Dit is vooral gunstig voor toepassingen in de auto industrie. Als laatste verandert de kleur van messing afhankelijk van de zinkgehalte.